Ailevi Akdeniz Ateşi (Fmf) Nedir?

Özel Konya Farabi Hastanesi  İç Hastalıkları Uzmanı  Uzm. Dr. Naila Novruzova, genel olarak Familial Mediterranean Fever (FMF) yani Ailevi Akdeniz Ateşi olarak bilinse de İç Anadolu bölgesinde daha yaygın görüldüğünü söyledi.



Ailevi Akdeniz Ateşi etnik özellik gösteren bir hastalık olduğunu belirten Uzm.Dr. Novruzova, Türkiye’de görülme sıklığı: 10000 kişide 1’dir dedi.


Hastalığın Belirtileri ve  Şiddeti Herkeste Aynı Değildir


Uzm. Dr. Novruzova ,“Klinik olarak tekrarlayan ateş (40 dereceye kadar yükselen), karın ağrısı, göğüs ağrısı, eklem ağrısı ve deri bulguları gibi semptomlarla ortaya çıkar. En az 12 saat devam eder ve 3-4 gün içinde sonlanır. Bazen karın ağrısı şeklinde başlayan atağı ishal ve kabızlık takip eder. Bu nedenle ayırıcı tanıda akut apandisit, huzursuz barsak sendromu, pulmoner emboli, pnömoni ve artrit düşünülmeli ve ekarte edilmelidir. FMF ataklarını soğuk, duygusal stres, cerrahi işlemler ve menstrüasyon tetikleyebilir. FMF'in tanısı, semptomların diğer hastalıklarla örtüşmesi nedeniyle karmaşıktır. Bu nedenle klinik bulgular, aile öyküsü ve genetik testlerin (MEFV gen mutasyon)  yorumlanmasına dayanarak teşhis edilir. Aynı zamanda atak sırasında kan da bakılan enfeksiyon marcerları (Sedimentasyon, Crp, Fibrinojen) tanıyı kesinleştirmede yardımcı olur” 


Tedavinin asıl amacı verilen ilaç ile semptom ve atakların önlenmesini sağlamaktır şeklinde konuşan Uzm. Dr. Novruzova,” Hastalığın tedavisinde ilk tercih edilen ilaç kolşisindir. Tedavilerine düzenli olarak uymayan hastalarda böbrek yetmezliği ve diğer organlarda ciddi fonksiyon bozuklukları ortaya çıkabileceğini” açıkladı.





Powered by Froala Editor

Farabi Hospital

Comfortable Healthcare. Technological Healthcare. Modern Healthcare

© 2024 All rights reserved.
All rights of the articles, pictures and news on our site are reserved.
It can not be used without permission, without showing the source.